innovation på en arbetsplats

Innovation och personlighet – ett personlighetsdrag att rekrytera för

Innovation blir allt viktigare för moderna organisationer. En mer global marknad och ständiga förändringar gör att organisationer måste hitta på nya produkter och sätt att arbeta på för att inte halka efter. För att främja innovation behöver organisationer kunna dra nytta av den kreativa och nytänkande kraft som finns hos individerna i organisationen. Ett personlighetsdrag som har visat sig vara ett av de viktigaste för innovation är proaktivitet. I den här artikeln tittar vi närmare på proaktiv personlighet och dess betydelse för innovation. Du får också konkreta tips på hur du kan rekrytera individer med en proaktiv personlighet.

Varför personlighet har betydelse för innovation

Innovation handlar om nya idéer och lösningar som fungerar och skapar ett värde för individer, organisationer och samhällen. Det kan vara kopplat till nya eller förbättrade produkter, processer och arbetssätt. 

Innovation är relaterat till kreativitet, men det finns viktiga skillnader. Medan kreativitet handlar om nytänkande – en tanke eller idé som är annorlunda och unik – handlar innovation om att tillämpa idéer för att skapa värde. Innovation är inte bara att komma på förbättringsförslag, utan att också utveckla och introducera dem för marknaden.

Innovation finns inte utan människor som genererar och implementerar nya idéer, koncept och lösningar. Därför är det avgörande för en organisations innovationsförmåga att det finns individer som har rätt förutsättningar för att kunna skapa innovation. En del handlar om organisationen och dess klimat, ledarskap och belöningsstrukturer. En annan handlar om individens förmåga. Det är här proaktiv personlighet kommer in.

Innovation på individnivå

Innovation på individnivå konceptualiseras ofta som innovativa arbetsbeteenden. Innovativa arbetsbeteenden är självinitierade beteenden där individen avsiktligt genererar, introducerar och realiserar nya innovativa idéer i organisationen. För att göra det använder individen kritiskt tänkande, identifierar potentiella och existerande problem, letar efter nya metoder och arbetssätt, samt utforskar möjligheter och lösningar. Syftet kan vara att förbättra organisationens prestation, skapa värde, uppnå konkurrensfördelar eller säkerställa hållbarhet.

Vad är proaktiv personlighet? 

Proaktiv personlighet är ett relativt stabilt personlighetsdrag som innebär att personen tar initiativ och agerar för att påverka och skapa meningsfull förändring i sin omgivning, oavsett hinder och motgångar.

Proaktiva personer är självgående, handlingsorienterade och tar initiativ till att påverka sin omgivning. De nöjer sig inte med att bara reagera på situationer som uppstår, de agerar istället i förväg för att skapa förändring och möjligheter. 

Läs mer: Proaktivitet – vad det är och hur det påverkar prestation och framgång

Hur kan vi mäta proaktivitet? 

I forskningsstudier använder man ofta skalan Proactive personality scale, som utvecklades av förfäderna till begreppet proaktiv personlighet (Bateman & Crant, 1993). Några exempel på påståenden från skalan är:

  • Jag är ständigt på jakt efter nya sätt att förbättra mitt liv
    I am constantly on the lookout for new ways to improve my life

  • Jag tycker om att möta och övervinna hinder för mina idéer
    I enjoy facing and overcoming obstacles to my ideas

  • Om jag ser något jag inte gillar fixar jag det
    If I see something I don’t like, I fix it

  • Jag letar alltid efter bättre sätt att göra saker på
    I am always looking for better ways to do things

Andra sätt att mäta proaktivitet är att intervjua en person och ställa antingen situationsorienterade eller beteendeorienterade frågor kopplade till proaktiva beteenden. Idag finns det också arbetspsykologiska tester som mäter aspekter av proaktiv personlighet.

Femfaktormodellen och proaktiv personlighet

Många använder idag personlighetstester som utgår ifrån femfaktormodellen. Hur ser då relationen ut mellan dimensionerna i femfaktormodellen och proaktivitet? Här har en metastudie av Tornau och Frese (2013) slagit fast att målmedvetenhet (r = 0.40) och extraversion (r = 0.38) har starkast samband med proaktiv personlighet och proaktiva beteenden. Det finns också svagare samband mellan proaktiv personlighet och emotionell stabilitet (r = 0.25) samt öppenhet (r = 0.31). 

Vill du få HR-forskning direkt i din inkorg? Prenumerera på nya inlägg här:

Forskning på innovation och proaktiv personlighet

Proaktivitet har visat sig ha en relativt stark koppling till innovation och innovativa beteenden i organisationer, särskilt om vi jämför med andra individuella egenskaper och förmågor.

Metastudien av Tornau och Frese (2013) bekräftar att det överlag finns ett måttligt samband mellan proaktiv personlighet och innovation (r = 0.21).

Innovativ prestation hos mjukvaruutvecklare

I en studie av Rodrigues och Rebelo (2019) undersökte författarna proaktiv personlighet, femfaktormodellen och innovativ prestation hos mjukvaruutvecklare. 

Det visade sig att de faktorer som hade starkast samband med innovativ prestation var hur länge personen hade jobbat i organisationen (r = 0.28) och proaktiv personlighet (r = 0.26). Det fanns också samband mellan innovation och femfaktormodellen, men här var sambanden svagare. Dimensionen målmedvetenhet (r = 0.19), emotionell stabilitet (r = 0.17), extraversion (r = 0.17) och öppenhet (r = 0.16) hade alla en koppling till innovativ prestation.

Kan proaktiv personlighet ge inkrementell validitet utöver femfaktormodellen? För att undersöka det kontrollerade författarna för dimensionerna i femfaktormodellen och tid i bolaget, och kunde se att proaktiv personlighet gav ytterligare relevant information om vilka personer som tenderar att uppvisa mer innovativa beteenden.

Innovativa beteenden hos lärare

I en annan studie undersökte Li, Liu, Liu och Wang (2017) relationen mellan proaktiv personlighet och innovativa beteenden hos lärare. Även här fanns ett tydligt positivt samband (r = 0.50). 

Det visade sig också att relationen påverkades av lärarnas känsloläge och kreativa självförmåga (tilltro till kreativ förmåga i en specifik situation). Proaktiv personlighet ökade sannolikheten för positiva känslolägen (r = 0.52) och minskade risken för negativa känslolägen (r = -0.26), vilka i sin tur ökade respektive minskade sannolikheten för individens kreativa självförmåga. Den kreativa självförmågan var i sin tur kopplad till innovativa arbetsbeteenden (r = 0.28). Det fanns också en direkt koppling mellan proaktiv personlighet och kreativ självförmåga (r = 0.31).

Här har vi alltså en förklaring till kopplingen mellan proaktiv personlighet och innovation. Individer med proaktiva tendenser har jämfört med andra en större benägenhet att se positivt på tillvaron och sin egen förmåga att kunna förändra saker. Det leder i sin tur till mer förändringsorienterade beteenden – inklusive innovation.  

Läs mer: Hur du får anställda som driver förändring

Rekrytera för innovation med fokus på proaktivitet

Hur kan vi främja innovation genom rekrytering? En strategi är att lägga fokus på proaktivitet i kravprofilen och urvalsprocessen. Nedan får du fem tips på hur du konkret kan främja rekryteringen av proaktiva personligheter.

1 – Jobbannons som lockar proaktiva

Betona möjligheterna att påverka i annonsen. Lägg extra stor vikt vid utmaningar och möjligheter att tänka kreativt, ta initiativ och ansvar. 

2 – Utvärdera tidigare beteende

Ställ beteendeorienterade frågor kopplat till tidigare proaktivt agerande.

  • Kan du berätta om en situation där du har tagit initiativ till en förändring/förbättring?
  • Berätta om ett tillfälle där du har sett att något inte fungerat optimalt? Vad gjorde du? Vad blev resultatet?
  • Har du några exempel på när du har mött hinder mot att genomföra en förändring eller idé? Hur hanterade du motgången?  

3 – Använd arbetspsykologiska tester 

Använd personlighetstester som mäter individers proaktiva tendens. Ett alternativ är också att utgå ifrån femfaktormodellen och lägga särskild vikt vid målmedvetenhet, extraversion, öppenhet och emotionell stabilitet. Fråga din testleverantör!

4 – Caseuppgift med fokus på proaktivitet och innovation

Låt kandidaterna genomföra en caseuppgift med fokus på proaktivitet och innovation. Uppgiften kan beskriva en aktuell situation där det finns potential för utveckling och förbättring. Be kandidaten presentera hur hen hade tagit sig an situationen, vilka förslag hen hade lagt fram och hur hen hade gått tillväga för att genomföra förslagen.

Bedöm uppgiften utifrån ett bestämt antal kriterier, till exempel förslagens originalitet, beskrivning av initiativtagande och handlingskraft samt hantering av hinder och motgångar.

5 – Ställ frågor om proaktivitet i referenstagningen

Undersök kandidatens tendens att agera proaktivt i referenstagningen. Ställ exempelvis frågor om initiativförmåga, förmåga att driva förändring och bidrag till nya idéer och innovation. 

Referenser och lästips

Bateman, T. S., & Crant, J. M. (1993). The proactive component of organizational behavior: a measure and correlates. Journal of Organizational Behavior, 14, 103-118.

Li, M., Liu, Y., Liu, L., & Wang, Z. (2017). Proactive personality and innovative work behaviors: The mediating effects of affective states and creative self‐efficacy in teachers. Current Psychology, 36(4), 1–10.

Rodrigues, N., & Rebelo, T. (2019). Predicting innovative performance through proactive personality: Examining its criterion validity and incremental validity over the five-factor model. International Journal of Selection and Assessment, 27(1), 1-8.

Tornau, K., & Frese, M. (2013). Construct clean-up in proactivity research: a meta-analysis on the nomological net of work-related proactivity concepts and their incremental validities. Applied psychology, 62(1), 44-96.

Illustration av katemangostar / Freepik

Prenumerera

Vill du få HR-forskning direkt i din inkorg? Prenumerera på nya inlägg här:

Kategorier

Integritetspolicy

Här hittar du artiklar om forskningen inom HR, organisation och ledarskap. Vill du veta mer om hur vi förhåller oss till innehållet? Läs vår innehållspolicy.

Senaste artiklarna

Arbetsanalys – nyckeln till framgångsrik rekrytering
Rekrytering är en viktig del av framgångsrik kompetensförsörjning. Att göra ett gediget …
Möjligheter och risker med transparenta intervjuer
Hur mycket ska vi berätta för kandidaten om innehållet i intervjun? Ska …
Är lägre personalomsättning bättre? En undersökning av sambandet med prestation
Är lägre personalomsättning alltid bättre? Finns det en optimal nivå av personalomsättning? …
Vad är learning agility och behöver jag bry mig?
Learning agility är ett begrepp som har fått allt mer uppmärksamhet de …
Beteendeankare för att minska bias i intervjun
Du vet säkerligen att dina rekryteringsprocesser är fulla av situationer där fördomar, …

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *