Är du nyfiken på evidensbaserad rekrytering? Vill du veta hur du kommer igång att arbeta mer evidensbaserat? Då har du hittat rätt. I den här artikeln går vi igenom fyra viktiga punkter när du vill börja arbeta evidensbaserat med rekrytering.
Arbeta evidensbaserat med rekrytering
Evidensbaserad rekrytering handlar om att basera rekryteringsarbetet på evidens. Det gäller hur vi utformar rekryteringsprocessen och vilka urvalsmetoder vi använder, men även vilka krav vi ställer i kravprofilen.
Läs mer: Vad är evidensbaserad rekrytering?
Hur gör vi då om vi vill komma igång med att arbeta evidensbaserat med rekrytering? Var börjar vi någonstans och hur ser vi till att det blir hållbart över tid? Nedan får du ta del av fyra tips.
1 – Bestäm syftet
Att arbeta evidensbaserat börjar alltid med ett tydligt syfte. Om du inte vet vad du vill uppnå är det nämligen väldigt svårt att ta reda på hur du ska uppnå det. Du kan med fördel formulera syftet som ett problem eller en frågeställning. Här vill du helt enkelt definiera en fråga som du sedan försöker besvara.
Tänk dig att du arbetar i en organisation vars rekryteringar till 80 procent består av olika typer av ingenjörstjänster. På senare år har det varit utmanande att attrahera och rekrytera rätt kompetens inom detta områden. Dessutom har personalomsättningen bland ingenjörer ökat.
Problemet ovan kan du översätta till en eller flera frågeställningar i stil med:
- Vad kan vi göra för att bli bättre på att attrahera ingenjörer?
- Hur kan vi utforma vår rekryteringsprocess för att identifiera ingenjörer som kommer att prestera väl i arbetet?
- Kan vi göra något i rekryteringsarbetet för att behålla våra ingenjörer längre?
Frågorna ska gärna vara så specifika som möjligt och innehålla detaljer om vad vi är intresserade av i form av vilken grupp (ingenjörer), vilka utfall (attraktion, arbetsprestation, personalomsättning), vilka typer av insatser, vilken typ av organisation/kontext med mera.
2 – Börja ifrågasätta
Det evidensbaserade arbetssättet bygger på ett kritiskt förhållningssätt. Genom att vara öppen för att ditt nuvarande sätt att arbeta på kanske inte är optimalt kan du hitta förbättringspotential.
Ett sätt att börja tänka kritiskt är att gå igenom varje del av ditt rekryteringsarbete och fråga dig själv: Är det här det bästa sättet att göra det på? Finns det indikationer på att vi inte gör på det bästa sättet? Skulle vi kunna göra på något annat sätt?
Detsamma gäller information som du tar del om. Var alltid uppmärksam på varifrån den kommer och vilken data den bygger på. Ta för vana att fråga vad ett uttalande är baserat på.
Med ett kritiskt förhållningssätt blir det lättare att skilja fakta från åsikter och du kan bättre bedöma trovärdigheten i ett påstående.
Utgå ifrån tre principer för evidensbaserad rekrytering
När du börjar ifrågasätta ditt nuvarande sätt att arbeta på kan följande tre principer för evidensbaserad rekrytering vara till hjälp. Utgå från principerna och ställ kritiska frågor till dig själv och ditt team.
- Valida metoder: Är metoderna och teknikerna vi använder validerade? Vet vi att de gör det vi önskar göra och hur vet vi det?
- Struktur i alla steg: I vilka delar av processen kan vi öka graden av struktur och standardisering? Struktur gör metoderna mer stabila och möjliggör därmed högre träffsäkerhet.
- Mekanisk bedömning: I vilka delar av processen sker bedömningar och beslut på ett konsekvent sätt, med så kallad mekanisk bedömning? Var och hur kan vi öka graden av mekanisk bedömning?
3 – Ta reda på fakta
Att jobba evidensbaserat handlar i slutändan om att fatta beslut baserat på evidens. För att kunna göra det behöver du identifiera och utvärdera relevanta fakta och bevis för det du vill uppnå med ditt arbete.
Om vi utgår från frågeställningarna ovan så kan det handla om att samla in bevis kopplat till hur en organisation på bästa sätt attraherar, rekryterar och behåller ingenjörskompetens. Att söka efter vetenskaplig litteratur är en viktig del av det här arbetet, men även att ta del av andra undersökningar samt intern data (både kvalitativ och kvantitativ).
4 – Höj kompetensen i att arbeta evidensbaserat
Ett sista tips på vägen mot att arbeta evidensbaserat med rekrytering är att höja kompetensnivån hos både chefer och rekryterare. Genom att tillsammans lära er mer om metoder och tekniker för att ställa kritiska frågor, formulera problem och frågeställningar, samla in och utvärdera bevis samt implementera och utvärdera fattade beslut får ni en gemensam grund att stå på. Det gör också arbetssättet mer uttalat.
Rent konkret kan det handla om att införa en bok-/läscirkel, genomgå en kurs/utbildning eller på andra sätt sätta lärande inom det evidensbaserade arbetssättet på den gemensamma agendan.
Workshop för rekryteringsteamet
Vill du och ditt team ta rekryteringsarbetet till nästa nivå, med hjälp av forskning, konkreta tips och den kollektiva intelligens som finns i teamet? Då är en workshop för rekryterare och TA-team tillsammans med Astrid Svéderus från Tema HR något för er. Läs mer om upplägget nedan.
Illustration av storyset / Freepik
Lämna ett svar