illustration av hr-person som jobbar evidensbaserat

Vad är evidensbaserad HR och varför ska du bry dig?

Vad är evidensbaserad HR och vad innebär det att arbeta evidensbaserat? Det här är en artikel för dig som arbetar inom HR eller HR-relaterade områden, vill vara trovärdig och få resultat i ditt arbete. 

Vårt arbete bygger på bedömningar och beslut

Har du någon gång frågat dig själv vad du baserar dina beslut i arbetet på? Brukar du ta hänsyn till forskning och annan data, eller går du oftare på trender, vad kollegorna säger eller information från någon marknadsförare/säljare? 

Stora delar av ditt och mitt arbete bygger på att vi gör bedömningar och fattar beslut. Det är dessa som sedan leder till ett resultat (eller brist på resultat). Evidensbaserad HR handlar om hur vi går tillväga när vi står inför bedömningar och beslut. 

Brist på kunskap och vetenskapliga beslut

Det finns en del forskning som har undersökt kunskapen och användningen av forskningsbaserade metoder hos praktiker inom HR. Sammantaget visar den att HR som bransch tyvärr är ganska dåliga på att jobba evidensbaserat. 

Glapp mellan kunskap och praktik

Det finns ett stort glapp mellan kunskapen hos personer som arbetar inom HR och vad forskningen säger. Gång på gång har studier visat att HR-praktiker i genomsnitt har koll på 50-60 procent av den viktigaste forskningen inom HR (Carless, Rasiah & Irmer, 2011; Rynes, Colbert & Brown, 2002; Sanders, Riemsdijk & Groen, 2008; Tenhiälä, Giluk, Kepes, Simón, Oh & Kim, 2016). Särskilt stor är kunskapsbristen inom rekrytering och urval.

Läs mer: Bristen på kunskap inom HR

Beslut bygger inte på fakta och bevis

Kunskapsbristen leder till att metoder som har visat sig vara effektiva i forskning inte används i praktiken. Samtidigt används metoder utan vetenskapligt stöd utbrett, metoder som kan vara ineffektiva eller till och med skadliga för organisationen.

Beslut inom HR är ofta baserade på något helt annat än vetenskap och data. Populära källor till beslut är andras agerande, ideologi och personliga övertygelser, trender, konsulter, marknadsföring och egen kompetens. Enligt HR-undersökningen 2017 påstår 31 procent av medlemmarna i Sveriges HR-förening att de arbetar evidensbaserat, även om det finns viss osäkerhet i de siffrorna och om respondenterna vet vad ett evidensbaserat arbetssätt innebär (Hällstén, Peixoto & Wikhamn, 2017).

Vill du veta mer om hur HR fattar beslut?

Ta del av vår kostnadsfria rapport baserad på tre studier om användningen av information i svenska HR-avdelningar. Du får lära dig mer om bland annat:

  • Vilka informationkällor som används mest respektive minst i HR-arbetet.
  • Vilka faktorer som kan förklara skillnader i hur informationskällor används.
  • Vilka möjligheter och utmaningar som finns med olika informationskällor.
  • Hur HR-aktiviteter utvärderas.

Är det ett problem att inte jobba evidensbaserat? 

Är det ett problem om läkare inte jobbar evidensbaserat? Frågan är kanske att dra det till sin spets, HR är ju sällan ansvariga för liv och död. Samtidigt kan de insatser och aktiviteter vi genomför ha en direkt påverkan på människors liv och hälsa, särskilt när det gäller frågor om arbetsmiljö, arbetsvillkor och ledarskap. 

Vissa skulle till och med hävda att det vore oansvarigt och oetiskt att inte utgå från fakta och bevis när vi fattar beslut som påverkar andra människor. 

Varför jobba evidensbaserat?

Den uppenbara fördelen med att jobba evidensbaserat är att när vi fattar bättre beslut kan vi öka sannolikheten för de resultat vi vill uppnå. Oavsett om det handlar om att skapa en mer välmående arbetsplats, bättre prestationer, lägre personalomsättning eller nöjdare medarbetare så kan ett evidensbaserat förhållningssätt hjälpa oss att fokusera på de saker som kan ta oss dit.

Det är heller ingen nackdel att ett evidensbaserat arbetssätt samtidigt kan stärka HR-professionen samt öka lärandet och kunskapsutvecklingen inom området. 

Vad är evidensbaserad HR?  

Vad innebär det att jobba evidensbaserat? Först och främst är det inte en enskild metod och färdig process som du följer oavsett situation. Det är snarare ett förhållningssätt och en samling metoder och tekniker som du kan anpassa efter olika situationer.

Evidensbaserad HR är ett sätt att tänka och förhålla dig till verksamheten, det du vill uppnå och informationen du har att tillgå. När du sen står inför en beslutssituation kan du välja tekniker och metoder som passar för den givna situationen och det du vill uppnå. 

Med det sagt finns det några principer som utgör grunden i det evidensbaserade förhållningssättet. 

Fem grundprinciper för evidensbaserad HR

1: Börja med problemet
Inför varje beslutssituation vill vi se till att vi verkligen förstår det aktuella problemet eller möjligheten.

2: Samla data från flera källor
Beslut blir helt enkelt bättre om vi tar hänsyn till flera källor. 

3: Kritiskt granska data
Utvärdera den insamlade informationen utifrån trovärdighet och relevans. 

4: Fokus på bästa tillgängliga bevis
Låt de mest trovärdiga och relevanta bevisen guida beslutet. 

5: Utvärdera utfallet av ett beslut
Följ upp utfallet av ett beslut för att möjliggöra lärande och bättre beslut i framtiden.

Referenser och lästips

Carless, S. A., Rasiah, J., & Irmer, B. E. (2009). Discrepancy between human resource research and practice: comparison of industrial/organisational psychologists and human resource practitioners’ beliefs. Australian Psychologist, 44(2), 105-111.

Hällstén, F., Peixoto, A., & Wikhamn, W. (2017). HR-undersökningen 2017: en enkätstudie om HR-medarbetare i Sverige. Göteborg: Centrum för global human resource management, Göteborgs universitet.

Rynes, S. L., Colbert, A. E., & Brown, K. G. (2002). HR professionals’ beliefs about effective human resource practices: correspondence between research and practice. Human Resource Management, 41(2), 149-174.

Sanders, K., van Riemsdijk, M., & Groen, B. (2008). The gap between research and practice: a replication study on the HR professionals’ beliefs about effective human resource practices. The International Journal of Human Resource Management, 19(10), 1976-1988.

Tenhiälä, A., Giluk, T. L., Kepes, S., Simón, C., Oh, I-S., & Kim, S. (2016). The research- practice gap in human resource management: a cross-cultural study. Human Resource Management, 55(2), 179-200.

Illustration av Storyset

Prenumerera

Vill du få HR-forskning direkt i din inkorg? Prenumerera på nya inlägg här:

Kategorier

Integritetspolicy

Här hittar du artiklar om forskningen inom HR, organisation och ledarskap. Vill du veta mer om hur vi förhåller oss till innehållet? Läs vår innehållspolicy.

Senaste artiklarna

Arbetsanalys – nyckeln till framgångsrik rekrytering
Rekrytering är en viktig del av framgångsrik kompetensförsörjning. Att göra ett gediget …
Möjligheter och risker med transparenta intervjuer
Hur mycket ska vi berätta för kandidaten om innehållet i intervjun? Ska …
Är lägre personalomsättning bättre? En undersökning av sambandet med prestation
Är lägre personalomsättning alltid bättre? Finns det en optimal nivå av personalomsättning? …
Vad är learning agility och behöver jag bry mig?
Learning agility är ett begrepp som har fått allt mer uppmärksamhet de …
Beteendeankare för att minska bias i intervjun
Du vet säkerligen att dina rekryteringsprocesser är fulla av situationer där fördomar, …

Publicerat

i

av

Kommentarer

2 svar till ”Vad är evidensbaserad HR och varför ska du bry dig?”

  1. Profilbild för Petra Floin
    Petra Floin

    Hej!
    Superintressant! Vore intressant om du lade till referenserna så att man kan gå in och läsa grundforskningen till detta och ha som stöd. Eller kan jag hitta den någonstans här? Tack på förhand!

    1. Profilbild för Astrid
      Astrid

      Hej Petra! Tack för din kommentar. Jag ska se över den här artikeln och komplettera med källor 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *